Vad har vi för ansvar för demokrati och skydd av det fria ordet?

Medan bomberna faller över Ukraina och journalister skjuts, kidnappas, torteras och flyr, pågår det brutala förtrycket av journalister i grannländerna Ryssland och Belarus som tillsammans med Turkiet är två av Europas svåraste länder att vara journalist i. Att som oberoende journalist arbeta i dessa länder är svårt och att kritiskt granska styret innebär en fara för sitt liv. Bara från Belarus har minst 300 journalister har tvingats i exil. Nu kämpar de för att bevaka sitt hemland på distans.

En fristadskonstnär är en person som bjudits in av en svensk kommun, stad eller region som förföljs eller hotas på grund av sitt arbete i sitt hemland. I Sverige får konstnären eller journalisten en fristad under två år för att kunna leva och fortsätta arbeta med sitt yrke i trygghet. Vi vet att det står rekordmånga journalister i kö för att få bli fristadskonstnär från Ryssland och Belarus.

Via ICORN hade vi i Uddevalla tagit ett beslut om att göra Uddevalla kommun till en fristadskommun. Vi ville vara en del av en värld som stöttar och står upp för yttrandefrihet och demokrati via nätverket ICORN.

Men majoriteten i Uddevalla har aktivt tagit ställning att tillsvidare, på obestämd tid, inte längre stötta de journalister och konstnärer som förföljs eller hotas på grund av sitt arbete i sitt hemland. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Uddevallapartiet har i dessa oroliga tider avslutat det arbetet. De vill inte ge en fristad för konstnärer och visa omvärlden att vi står upp för det fria ordet och yttrandefrihet.

Vi Socialdemokrater i Uddevalla var stolta över det beslut vi tog 2016 att bli fristadskommun, ett initiativ från oss Socialdemokrater, där vi har tagit emot två stycken personer som riskera livet om de stannat kvar i sitt hemland på grund av sina texter, som i lugn och kunnat fortsätta sitt arbete i Uddevalla. Nu åtta år senare är beslutet tagit att inte längre vara en del av skyddet. I dessa oroliga tider då vi dagligen matas med nyheter om länder som stryper yttrandefriheten för sina medborgare, hade vi i Uddevalla, genom att fortsätta ta emot fristadspersoner, kunnat visa omvärlden att vi är en stad som står upp för det fria ordet, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Annelie Högberg (S)
Andre vice ordförande i barn och utbildningsnämnden, Uddevalla

Louise Åsenfors (s)
Kandidat till EU-parlamentet, Fyrbodal

facebook Twitter Email
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x