Krav om yrkeslärlingar och praktikanter vid upphandling av byggentreprenörer

Uddevalla kommun har en viktig roll i vår samhällsutveckling såsom i nybygge och upprustning av offentliga byggnader. Vi ser samtidigt att det finns en kompetensbrist i yrken inom byggbranschen, därför bör vi ta ett större ansvar för att föra utvecklingen framåt i Uddevalla och täcka de hål i form av kompetensbrist som finns.

I dag är det ett stort problem för lärlingarna från våra yrkesutbildningar i gymnasiet att få sina yrkesbevis p.g.a att det är svårt och få lärlingsplatser inom byggbranschen olika yrken. Inom vuxenutbildningen kan vi erbjuda fler utbildningsplatser om vi har arbetsplatser som kan ta emot våra elever, vi kan inte erbjuda en yrkesutbildning om vi inte har möjlighet att erbjuda lärlingsplatser.

För att underlätta för eleverna och säkra framtida behov av yrkesarbetare inom byggsektorn vill vi Socialdemokrater genom våra upphandlingar av byggentreprenörer ställa krav på att företagen skall bereda plats för praktik- och lärlingsplatser, om möjligt i hela entreprenörskedjan.

’Samtidigt måste vi se till att byggföretagen har utbildade och godkända handledare för att kunna ta emot lärlingar och praktikanter.

Där med yrkar vi att Uddevalla Kommun fattar följande beslut:

  • att vid offentliga upphandlingar och kontraktsskrivningar av byggentreprenörer ställa krav om att  bereda praktikplatser för (APL) till gymnasieskolan och yrkesutbildningen.
  • att vid offentlig upphandling och kontraktsskrivning av byggentreprenörer ställa krav att företagen skall anställa lärlingar för att säkerställa att eleverna får ihop den arbetade tiden de behöver för att få ett yrkesbevis.
  • att byggföretagen har utbildade och godkända handledare för att ta emot lärlingar och praktikanter
  • att om entreprenören är ett byggledningsföretag skall denna bara anlita företag som följer ovan ställda krav.

Motionär:
Annelie Högberg.(S)
2:e vice ordförande i Barn-och utbildningsnämnde
n

facebook Twitter Email
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x