Hur ser politiken för jämställdhet ut?

Öppet brev till de styrande partierna i Uddevalla kommun, Sverigedemokraterna, Moderaterna, Uddevallapartiet och Kristdemokraterna. Hur ser er politik för jämställdhet ut?

När Uddevallas då nyvalda kommunstyrelse träffades för ett år sedan för att ha visionsdagar bjöds Alexander Bard in som inspiratör. S-kvinnor i Uddevalla såg detta som en provokation mot allt det vi har kämpat för och kommer att kämpa för. Vi S-kvinnor är socialdemokratiska feminister som ställer klasskamp, kvinnokamp och antirasistisk kamp sida vid sida. Vi är allt det som Alexander Bard inte är. Vi tyckte att det var hårresande att Uddevalla kommun bjöd in en person som har kandiderat till riksdagen för det kvinnofientliga partiet Medborgerlig samling och som vid flera tillfällen uttalat sig kvinnoförnedrande.

S-kvinnor anser att fördelningspolitik, gemensam välfärd och trygga arbetsvillkor är en viktig del i en politik för jämställdhet och jämlikhet och ville då för ett år sedan att de ledande politikerna skulle diskutera följande under sina visionsdagar:

”Hur kan vi få ett jämställt Uddevalla? Hur ska Uddevalla klara av att leverera välfärd till oss invånare i livets olika skeenden? Hur ska kommunen klara av att bygga fler förskolor, skolor och äldreboenden? Hur ska kommunen få ner arbetslösheten, bryta segregationen och minska antalet barn som lever i fattiga familjer? Hur ska Uddevalla kommun klara av att bli den attraktiva arbetsgivaren som lockar tillräckligt många att vilja jobba inom kommunens viktiga verksamheter?”

Vi kan konstatera att dessa frågor tyvärr inte diskuterades på kommunstyrelsens visionsdagar för ett år sedan. Vi frågade för ett år sedan vilka strategier för jämställdhet och välfärd som den politiska ledningen för Uddevalla har. Vi fick inget svar då och ska väl i ärlighetens namn erkänna att vi inte tror att vi kommer att få något svar i år heller. Men vi ställer ändå en fråga och håller tummarna för att få ett svar så här i anslutning till Internationella kvinnodagen.

Hur ser Sverigedemokraternas, Moderaternas, Kristdemokraternas och Uddevallapartiets politik för jämställdhet ut? Uddevalla S-kvinnor är väldigt intresserade av svaren.

Styrelsen för Uddevalla S-kvinnor
genom Karin Engdahl

facebook Twitter Email
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x