”Akta dig karl, det är skottår” – var vanlig text på vykorten

I år, 2024, är det skottår och februari har därför 29 dagar. Inga konstigheter med det – vart fjärde år sätter man in en extradag, skottdagen, för att kalenderåret ska stämma med solåret.

En sed från 1800-talets borgerliga Storbritannien, var att kvinnor fick fria till sin käresta medan man i Sverige ansåg att skottdagen var uppochnedvända dagen och man anordnade skottårsbaler dit ogifta kvinnor fick bjuda in ogifta män. Vid 1900-talets början var det vanligt att skicka vykort med texten ”Akta dig karl, det är skottår.”

Sedan dess har samhällsutvecklingen tagit många och stora och långa steg. Könsrollerna har blivit mera uppluckrade och det står var och en fritt att fria – eller att låta bli för den delen. I vårt starka samhälle står vi upp för allas lika rättigheter. Ett jämställt samhälle är ett tryggare Sverige. Men vi har fortfarande en del kvar att göra i jämställdhetens tecken. Fortfarande har kvinnor lägre löner än män och fortfarande har kvinnor sämre möjligheter att utvecklas i arbetet. Vi kan inte ta jämställdheten för given. Det finns krafter i samhället som vill försämra.

På europeisk nivå, går jämställdheten fortsatt trögt i vissa länder. Det talas om en backlash, alltså en tillbakagång av det så viktiga arbetet. Det rör både löner, arbetstider, tjänstgöringsgrad och möjlighet till befordran. Kvinnodominerade yrken bedöms fortfarande som mindre värda än den så kallade familjeförsörjande mannen, även när båda parterna heltidsjobbar. Det är inte acceptabelt på något enda vis.

Ett jämställt Europa är en absolut nödvändighet för den Europeiska unionens utvecklande. Det finns en jämställdhetsstrategi antagen av Europaparlamentet, och den måste vi se till blir verklighet i hela EU. Av oerhörd vikt är att bekämpa det ökande våldet mot kvinnor, kvinnors rätt till eget arbete och den tydliga kopplingen till klimatfrågan.

Om vi inte kommer tillrätta med klimathotet, med den globala uppvärmningen och får ner utsläppen, kommer situationen för kvinnor att förvärras. Det är alltid kvinnorna som blir mest påverkade.

Det fasansfulla ryska invasionskriget mot Ukraina är en annan del som påverkar jämställdheten. Ett av de mest avskyvärda vapnen i krig, är det sexuella våldet. Det sägs att ryska soldater får potenshöjande läkemedel för att kunna våldta och förnedra ukrainska kvinnor. Det är en skrämmande och helt förkastlig situation på slagfälten.

Vi har skottdagen strax framför oss. Låt oss dra på mungipan över gångna tiders tokerier och samtidigt kavla upp ärmarna för att ta kampen för jämställdheten. Inget annat än en fullständig jämställdhet mellan män och kvinnor är acceptabelt. Fram till dess fortsätter kampen på lokal nivå, på regional nivå, på riksnivå och inte minst på europeisk och global nivå.

Carina Ohlsson,
Europaparlamentariker (S)

Louise Åsenfors (S),
Kandiderar till Europaparlamentet plats 25/Fyrbodal

facebook Twitter Email
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x