Det blev pinsamt tyst när jag frågade om snippan

Min son föddes år 2000. När han började på förskolan ville jag veta vilket ord som pedagogerna använde för flickors könsorgan. Han visste att han hade en snopp och jag var övertygad om att det ordet användes av pedagogerna.

Det var vid denna tid inte självklart att använda något ord för flickors könsorgan. Jag ville inte att han skulle mötas av pedagogers osäkerhet eller eventuell genans över något hemmasnickrat ord, eller behöva uppleva undfallenhet vid brist på ord.

När jag frågade detta, på det första föräldramötet jag var med på i förskolan, blev det pinsamt tyst. Jag sa att vi i vår familj säger snippa och att det är ett ord som mer och mer blir vedertaget. Det visade sig att pedagogerna inte hade ett gemensamt ord, trots att träna på att gå på toaletten är en stor del av verksamheten på förskolan.

Jag var så trött på uttryck som “mellan benen” och framstjärt. Visst skulle det vara märkligt om pedagogerna i andra sammanhang inte visste vad de skulle säga? 

Det var inte bara pedagoger på förskolan som saknade ett gemensamt ord för flickors könsorgan, utan också exempelvis barnmorskor på BB.

I mitt dåvarande uppdrag som regionråd i Västra Götalandsregionen träffade jag regionens barnhälsovårdsöverläkare. Jag sa till dem att jag förväntar mig att de ska vara snippa-ambassadörer.

2002 kom ordet snippa in på Svenska akademins nyordslista. Det var en seger.

Ordet slidkrans kom in på Svenska akademins nyordslista 2009 och ska ersätta mödomshinna. Ordet mödomshinna för tankarna till något som inte är sant. Det finns ingen hinna. Det går inte att se eller undersöka ifall en kvinna haft samlag eller inte.

2015 kom ordet klittra in på Svenska akademins nyordslista. Att genom språket visa att det inte bara är pojkar/killar/män som onanerar ger rätt signaler.

2017 var inte bara året då Me too blev ett känt begrepp utan också orgasmglapp och penetrationsnorm. Begreppet orgasmglapp satte ljuset på att kvinnor inte lika ofta får orgasm vid sex som män. Detta beror mycket på den penetrationsnorm som råder som säger att ”riktigt” sex är penetrationssex. De som bryr sig om jämställdhet och kvinnors sexualitet vet att de flesta kvinnor kräver mer än penetration för att uppnå orgasm.

De ovanstående orden visar att samhällsutvecklingen gick åt rätt håll. Tyvärr visar 2022 års nyordslista att det går bakåt för jämställdheten. Nya ord är incelrörelsenred pill-anhängaretoxisk maskulinitetbarbiecorenjutningsäktenskapeftervåld och kanskeman:

  • Incelrörelsen är en mansaktivistisk rörelse där ofrivilligt celibat, kvinnohat och våldshyllningar förekommer
  • Red pill-anhängares världsbild utgår från att vi lever i en postpatrialkal värld där kvinnor har tagit över. Istället för att diskutera hur vi kan och ska minska orättvisor mellan könen blir nu diskussionen om det verkligen finns orättvisor. Dessa krafter växer i storlek och är starka på sociala plattformar.
  • Toxisk maskulinitet är ett begrepp för att synliggöra problematiska aspekter på maskulinitet som våld, sexism och homofobi.
  • Barbiecore är en estetik som är inspirerad av Barbiedockor. Ifall kvinnor hade samma proportioner på kroppen som en Barbie-docka hade inte de inre organen fått plats, och fötterna hade varit för små att kunna stå på.
  • Njutningsäktenskap är ett tidsbegränsat äktenskap mot betalning under vilket kvinnan ska ge mannen sexuell njutning.
  • Eftervåld är psykiskt våld i form av kränkningar eller trakasserier som riktas mot en före detta partner som tidigare har utsatt för våld eller övergrepp. Det kan vara förföljelse, telefonterror, sabotage, långa vårdnadstvister med mera.
  • Kanskeman är en man som inte vill engagera sig fullt ut i ett förhållande.


Att företeelser får ord och begrepp så att vi kan samtala om dem är bra.
Att se de senaste nya orden är för mig tydliga bevis på att den feministiska kampen behöver förstärka

Karin Engdahl 
Socialdemokrat i Uddevalla

facebook Twitter Email
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x