VAD VILL MAJORITETEN MED UDDEVALLA

Uddevalla är en fantastisk kommun med stora möjligheter. Kommunens närhet till storstad, landsbygd, kust och skogsmiljö skapar en mångfald som borde attrahera människor till att både vilja arbeta och leva i kommunen. Det gör att senaste månadernas utveckling med den politiska majoritetens prioriteringar bekymrar mig oerhört. Det finns en lång rad med frågetecken som den politiska majoriteten bestående av SD, M, Kd och Up i Uddevalla måste lösa. Det handlar om arbetsmiljö, investeringar, miljöarbete och ett gott liv för våra invånare.

Med tanke på att Uddevalla kommun har som vision att bli en organisation med öppenhet, respekt och professionalism bör framförallt SD och M sätta sig vid bordet och fundera en och två gånger över att på 57 anställda kort tid har valt att lämna sina tjänster på samhällsbyggnadsförvaltningen. De arbetsmiljöproblem, som länge rapporterats om, borde ge anledning till oro och åtgärder från högsta ledning.

När Uddevalla står i ett läge med många stora investeringsprojekt så försvinner i stort sett alla de nyckelpersoner som skulle bära uppdragen till genomförande. Majoriteten i Uddevalla verkar bara rycka på axlarna och titta åt ett annat håll. Hur har Kommunstyrelsens ordförande Martin Pettersson (Sd) tänkt att driva igenom stora investeringsprojekt när all kompetens nu försvinner? Det handlar om investeringar som i många år förberetts och finansieras av skattebetalarnas pengar.

Inom Socialtjänsten i Uddevalla har cirka 30 procent signalerat dålig arbetsmiljö och brister i chefskapet. Uddevallas ledning måste satsa mer på personalen och cheferna om vi ska bli en attraktiv arbetsgivare samt samverka med de fackliga organisationerna.

När den politiska ledningen i Uddevalla beslutade att aktivt motverka vindkraftsutbyggandet till havs var det ett led i att motverka miljö-och klimatarbetet. Men det var också ett led i att motverka möjligheten för Västsvensk industri. Inom 10 år måste Västra Götaland fördubbla energiproduktionen för att klara kommande arbetstillfällen. Där visar utredningar att två havsbaserade vindkraftsparker utanför Orust och Öckerö skulle tillgodose det behovet. På senaste kommunstyrelsen så fattade majoriteten beslut att mer än halvera antalet klimatlöften som har varit en del av Uddevalla kommuns miljöarbete. För att ytterligare minska arbetet kring miljö- och klimat så har majoriteten under ledning av SD och M även reviderat resepolicyn så att flygresor åter är lika acceptabelt som att ta tåg eller buss. Bil lika acceptabelt som cykel. När övriga regionen strävar efter att göra allt mindre klimatavtryck så går majoriteten i Uddevalla åt annat håll.

Uddevalla har en lång historia av att ha en levande och attraherande stadskärna. Av olika anledningar är handeln i centrum inte längre lika stark. Men för att Uddevalla ska attrahera besökare och turism så behövs ett levande centrum. Den förra majoriteten, där Socialdemokraterna ingick, hade flera planerade åtgärder. Det handlade till exempel om ett medborgarhus som skulle både kunna samla olika verksamheter och event. Men framförallt människor. Vi hade planerat för ett kulturstråk på övre Kungsgatan som skulle kunna bidra till mer liv i centrum. Uddevalla har många föreningar och det sker otroligt många aktiviteter i Uddevalla. Men det som saknas är något som håller samman och erbjuder spridning. Där skulle övre Kungsgatan kunna bli det självklara navet för kulturutveckling i kommunen.

En kommun är inget utan sina invånare. När de som bor i kommunen mår bra och känner stolthet över sin stad så stärks bilden av sin hemort. Vi måste både kunna erbjuda bra boende, ett livslångt lärande, vara en attraktiv arbetsgivare och ett levande centrum. Men för att locka hit människor att vilja bo i Uddevalla gäller det att vi ska kunna erbjuda dem en aktiv fritid. Vi socialdemokrater vill stärka föreningslivet där barn och unga får utlopp för sin energi och kreativitet. Vi vill ge studieförbunden möjlighet att stärka folkbildningen och nå fler människor. Vi vill kunna erbjuda ett rikt kulturutbud. Vi vill få fler att flytta till Uddevalla genom att inte bara erbjuda en bostad utan även kunna ge dem förutsättning att skapa sig ett riktigt hem.

Som förtroendevald politiker måste vi se till medborgarens bästa. Det handlar om att ge långsiktiga förutsättningar till att växa och utvecklas. En förutsägbarhet för både personal och invånare ger trygghet och framtidstro. Därför vill vi att den politiska majoriteten i Uddevalla ger svar på dessa frågor om hur uppkomna utmaningar ska lösas.

Ingemar Samuelsson (s)
Oppositionsråd i Uddevalla
Louise Åsenfors (s)
Ordförande Socialdemokraterna i Uddevalla

facebook Twitter Email
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x