Liberalerna säger nej till 1,7 miljarder kr om året till Uddevalla

För en tid sedan upprepade Liberalerna sina felaktiga påståenden om Skagerrakbanan.

Sedan dess har det nordeuropeiska nätverket STRING föreslagit en privat finansiering av järnvägen mellan Göteborg och Oslo eftersom man anser att sträckan är viktig och man inte tror på statliga pengar till sträckan. Eftersom VG-regionen ingår i STRING så följer STRING det förslag till sträckning som regionen har hävdat i årtionden, det vill säga genom Dalsland, trots att sträckan genom Bohuslän är kortare – men det viktiga i sammanhanget är att inse att om man vill ha en fungerande järnväg i Västsverige så kan man inte förvänta sig att staten ska skjuta till pengar de närmaste årtiondena.


Som tydligt framgick av en artikel i Bohusläningen den 21 februari: Om Bohuslän vill ha en fungerande järnväg så är Skagerrakbanan det enda alternativet!

Skagerrakbanan ska byggas med modernast möjliga teknik och Skanska presenterade 2021 ett förslag på höghastighetsjärnväg för Sverige med exakt samma tekniska lösning som Skagerrakbanan. Byggnationen av Skagerrakbanan kommer att upphandlas internationellt så att både svenska och andra byggbolag kan ge anbud på att bygga järnvägen. Skagerrakbanan passar dessutom väl in i EU:s planer på att fördubbla höghastighetstågen till 2030 och trefaldiga dem till 2050.

När den internationella konsultfirman Ernst & Young (EY) i januari i år analyserade effekten av höghastighetståg i Europa såg man att höghastighetståg ökar bruttoregionalprodukten (BRP) med 8,5 procent sex år efter trafikstart. Uddevallas BRP är nästan 20 miljarder kronor – Liberalerna säger nej till en ökning av Uddevallas BRP med 1,7 miljarder kronor/år!

Norge exporterade 2021 sjömat, främst lax, för 121 miljarder norska kronor och behöver snabba transporter av färsk fisk till kontinenten. Snabba godstransporter på Skagerrakbanan kan lyfta bort stor del av lastbilstrafiken från E6:an, vilket är bra för både miljö och klimat. Tio månader av norsk matexport motsvarar kostnaden för att bygga Skagerrakbanan!

Ingemar Samuelsson (S)
Jarmo Uusitalo (MP)

facebook Twitter Email
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x