Öka klimakteriekompetensen

Hälften av Sveriges kvinnor kommer förr eller senare att gå igenom klimakteriet och av dessa kommer omkring 70 % att drabbas av någon form av klimakteriebesvär. Klimakteriet inträffar vanligtvis någon gång mellan 44–56 år och medelåldern är 51 år. En ålder då många kvinnor vill och kan leva sitt liv fullt ut och bidra med sin fulla potential på jobbet. Tyvärr begränsas detta av svettningar, vallningar, hormonsvängningar, hjärndimma, sömnsvårigheter, torra slemhinnor och en hel mängd andra mer eller mindre besvärande symtom.

Klimakteriet har symtom som i många fall påminner om utmattning och kvinnor i medelåldern är en överrepresenterad grupp som sjukskrivs för utmattning. Det finns därför anledning att tro att många blir feldiagnosticerade och diagnostiseras för utmattning i stället för klimakteriet, med felaktig behandling som följd. 

Allt för många kvinnors saknar tillräcklig kunskap om klimakteriet. Diffusa symtom, både fysiska och psykiska leder till onödig oro och stress. Den information kvinnor får om klimakteriet kommer i bästa fall från väninnor, äldre kvinnliga släktingar eller från media, inte från vården. Dessutom är det för många kvinnor fortfarande tabu att prata om den kvinnliga kroppen och kvinnlig (o)hälsa och många vittnar om att de inte ens vet vart de ska vända sig för att få hjälp.

Arbetslivet har också brister. HR-funktioner och chefer på olika nivåer har inte automatiskt den klimakteriekompetens som behövs för att möta den stora grupp kvinnor som vill kunna bidra på jobbet med all sin erfarenhet och kunskap. Detta har Partille kommun, som första kommun i landet, tagit på allvar och jobbar nu för att skapa klimakterievänliga arbetsplatser.

Kvinnor i klimakteriet som arbetar kan möta företagshälsovården. Det är nödvändigt att den företagshälsovård som upphandlas av Uddevalla kommun har kunskap om klimakteriesymtom och behandling av dessa.

Uddevalla kommun har 5081 anställda. Av dessa är 3881 kvinnor. För att stärka 76% av Uddevallas anställda och minska risken för långa sjukskrivningar som klimakteriet kan innebära så vinner alla på en ökad medveten strategi. Klimakteriekompetensen bör öka hos arbetsgivaren Uddevalla kommun för att bättre stärka kvinnors hälsa.

Socialdemokraterna föreslår att kommunfullmäktige beslutar:

Att Uddevalla kommun, som arbetsgivare, tar fram en strategi för att öka sin klimakteriekompetens
Att Uddevalla kommun har med kravet på klimakteriekompetens i nästa upphandling av företagshälsovård.


Socialdemokraterna i Uddevalla
Karin Engdahl
Louise Åsenfors

facebook Twitter Email
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x